W zdrowym ciele zdrowy duch – Odżywiam się zdrowo!

Jeden tydzień w październiku (4.10-8.10.2021r.), upłynął „Skrzatom” pod hasłem – „W zdrowym ciele zdrowy duch – Odżywiam się zdrowo!”. Przez cały tydzień, dzieci miały szansę poznać zmysłem wzroku, dotyku, węchu i smaku różne warzywa. Dzieci bardzo chętnie pomagały w obieraniu niektórych warzyw i próbowały przygotowane warzywa tj.: szczypiorek, papryka, kalarepa, ogórek surowy i kiszony, pomidor, rzodkiewka, marchewka ugotowana i surowa oraz sok z marchewki. Nie zabrakło różnych zabaw związanych z tematyką tygodnia, głównie rozwijających umiejętności przeliczania na konkretach oraz prac plastycznych. Dzieci, dowiedziały się, że każde warzywo ma wiele witamin i należy się zdrowo odżywiać, aby być silnym oraz zdrowym. „Skrzaty”, poznały różnicę między warzywami ugotowanymi i surowymi oraz kiszonymi. Dodatkowo, dzieci zaobserwowały, że można zatrzymać na dłużej w słoikach warzywa i wybrane owoce, robiąc z nich przetwory.

Cały tydzień był bardzo ważny, ponieważ miał na celu zachęcić dzieci do spożywania dużej ilości warzyw i pobudzić do poznawania nowych smaków oraz potraw.